KAPAT

Hava sıcaklığının eksi 35 dereceyi gördüğü ilçede domates üretiliyor

Kış mevsimin çetin ve uzun geçtiği Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, seralarda domates üretimi yapılıyor. Yılda yaklaşık olarak iki bin 700 ton dolaylarında üretimi yapılan domatesler, ülkenin çeşitli yerlerine sevk ediliyor.

İlçedeki seraların yanı sıra "Tarım potansiyelini keşfet Ağrı" sloganıyla Vali Osman Varol'un girişimleri sonucu Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onayı alınan proje kapsamında, Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nde altyapısı güçlendirilerek kurulacak olan 33 adet sera ile Diyadin ilçesinin tarımda "Üretim Üssü" olması hedefleniyor.

Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, ilçede çıkan sıcak su ile yılın 12 ayı domates üretimi yapıldığını, ilerleyen zamanlarda faaliyete sokulacak seralarla ile istihdamın 800 kişiye çıkarılmasının planlandığını ifade etti.

760 "Bin metrekare alanda üretim yapılacak"

Kaymakam Alper Balcı, "Diyadin Jeotermal Tarım Tesislerinde her hafta domates hasadı yapılıyor ve bu hasat yılın 12 ayı sürüyor. Diyadin'imizin domatesi bundan dolayı meşhur, yoğun bir talep var ve bu talebi karşılayamadığımız için Sera Organize Sanayi Bölgemizi kuracağız inşallah. Tarım ve Orman Bakanlığının desteği ile Mayıs ayında ihale yapılmasını bekliyoruz. Burada bin 300 dönüm arazi üzerinde 33 sera yapmayı hedefliyoruz, 760 bin metrekare alana yapacağız inşallah. 800 Diyadinli vatandaşımıza istihdam sağlayacağız buradan. Organize Sanayi Bölgesi'nin faaliyete girmesi ile burası bir üretim üssü haline gelecek. Biz menemenin soğansızı, Diyadin'in domatesi makbuldür diyoruz." sözlerini kaydetti.

"Eksi 35 derecede üretim yapıyoruz"

Yılın her mevsiminde üretim yapabilmenin avantajını yaşadıklarını söyleyen Diyadin Jeotermal Müdürü Fatih Yılmaz ise "Şu an faaliyette bulunan seramız 40 dönüm üzerine kurulu, 12 ay boyunca üretim yapıyor ve yaptığımız hasadı ülke içinde Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin illerine sevkediyoruz. Aktif şekilde 40 personelimiz çalışıyor ve hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 35 dereceye kadar indiği zamanlarda bile çalışmamıza devam ediyoruz. Üretim miktarımız ise aylara ve mevsimlere göre değişiyor. Yaz mevsiminde üretimimiz bin 500, bin 600 tona kadar çıkarken, kış mevsiminde ise bin 100, bin 200 ton kadar üretim yapabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

7 yıldır ikamet ettikleri ilçede domates üretimi yapılan serada çalışıyor olmasının büyük bir nimet olduğunu söyleyen İsmail Kuşçu ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben 7 yıldır bu serada çalışıyorum, ikamet ettiğim ilçede böyle bir yerde çalışmak benim için bir nimettir. Daha önceki yıllarda batı illerine gidip inşaatlarda çalışıyorduk, beraber çalıştığımız arkadaşlarımızdan düşüp yaralanan hatta vefat edenler oldu. Temennimiz bu istihdam alanlarının gelişip daha fazla insanın burada ter dökebilmesidir."

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldı
Yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlar
Çiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısı
Adana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyor
Una üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak