KAPAT

Alım gücü azalan halk et yiyemiyor

Hayat pahalılığının her alanda hissedildiği günümüzde aldığı maaş ile ay sonunu getiremeyen halk, kırmızı et tüketemiyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün geçtiğimiz yıl yaptığı çalışmaya göre, bir yılda kişi başına düşen et tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 69.8 kilo olurken Türkiye'de bu rakam sadece 32.4 kilogramda kaldı. Nüfus artmasına rağmen son 3 yıldır kişi başına et tüketimi yerinde sayıyor.

2017 yılında 32.3 kilo olan kişi başına et tüketimi 2018 yılında 32.1 ve 2019 yılında ise 32.4 kilo olarak gerçekleşti. Hem alım gücünün azalması hem de enflasyonun üzerindeki zamlar nedeniyle özellikle de asgari ücretle çalışan ve dar gelirli vatandaşlar, kırmızı et tüketimden mahrum kalıyor.

Market ve kasaplarda en düşük kuşbaşı etin fiyatı 60-65 liradan başlıyor. Covid-10 nedeniyle çok zor dönemden geçen halk, ekonomilerini yönetebilmek adına adeta et fiyatlarını takip ediyor.

Son zamanlarda birçok üründe ciddi fiyat artışları yaşanırken bu fiyat artışlarının yaşandığı en temel ürünlerin başında et geliyor. Halk, artan et fiyatlarından dolayı kasaba gidemez ve et yiyemez oldu.

Gaziantep Toptan ve Perakende Et Hali esnafı, kırmızı et fiyatlarındaki artışın tüketiciler başta olmak üzere esnafı da ciddi anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Alım gücü düşen halkın kırmızı et tüketemediğine dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumun esnafa da yansıdığını belirterek satışların düşüklüğünden yakındı.

Murat İyibiçer

Vatandaşın et alamadığını ve satışların çok düşük olduğunu belirten Murat İyibiçer, et fiyatlarının 50 ve 60 lira arasında değiştiğini söyledi.

“Et fiyatının pahalı olması satışlarımızı etkiliyor”

Pandemi sürecinde et satışlarının yüzde 90’ının altına düştüğüne dikkat çeken İyibiçer, “Vatandaşı eti pahalı bulduğu için ve pandemi nedeniyle yaşanan ekonomi sıkıntılar nedeniyle satışlarımız olmuyor. Et fiyatlarının geçen yıl ile aynı fiyatta olduğunu söyleyebiliriz. Et fiyatları 50-60 lira arasında değişiyor. Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle haftada iki gün kaybımız var. Et fiyatının pahalı olması satışlarımızı etkiliyor. Bu salgın başımızdan bir gitseydi, herkes işine bakardı. Fakat şu anda millette bir parasızlık var. Allah yardımcımız olsun.” dedi.

Uğur Tabo

“Halkın alım gücü yoktur”

Pandemi nedeniyle vatandaşın alım gücünün çok düştüğünü ve et alamadığını belirten Uğur Tabo da, “Hafta içi pek fazla müşteri gelmiyor. Hafta sonları açığız ama müşteri gelmiyor. Vatandaş daha çok yakın marketlere gidiyor. Bundan dolayı satışlarımız çok düşük gidiyor. Halkın alım gücü yoktur. Halk, et alamıyor. Covid-19 nedeniyle işlerimiz yüzde 50 oranında düştü. Et fiyatlarımız 50-60 lira arasında değişiyor.” ifadelerini kullandı.

Şahin Nohut

“Halk, et alamıyor”

Vatandaşın et alamamasından esnafın da satış yapamamasından yakınan Şahin Nohut ise şunları söyledi:

“Et fiyatlarından bir artış yok. Orta yağlı et 55 liradan satılıyor. Yağsız et 65 liradan satılıyor. Kemikli eti ise 50 liradan satıyoruz. Şu durumda et fiyatlarında fazla bir artış yok. Pandemi nedeniyle perşembe ve cuma günleri güzel satışlar oluyor. Fakat cumartesi ve pazar günü ise satışlarımız durgun oluyor. Fakat halk da maddi sıkıntı var. Halk, pek fazla et alamıyor. Günden güne halkın alım gücü azalıyor. Günde 100 liraya çalışan biri 60-70 lirasını eti vermez. Yine de Allah’a şükürler olsun, herkes gücü kadar et alıyor.”

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldı
Yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlar
Çiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısı
Adana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyor
Una üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak