KAPAT

Adıyamanlı çiftçiler barajdan faydalanamadıklarını dile getirdi

​2020 yılının Pandemiyle mücadeleyle geçmesinin ardında 2021 yılına kuraklıkla giren çiftçiler gelecek için büyük endişe duyuyor.

Adıyaman'ın Samsat ilçesindeki farklı köylerde ikamet eden çiftçiler kuraklığın devam etmesi ve akabinde sulama imkanlarının olmayışı nedeniyle ciddi sorunlar yaşayacaklarına vurgu yaptı.

Buğday ve arpaların henüz yeşermeye başlamasıyla birlikte sararmaya başlaması tarımsal verimlilik için sulamanın ne kadar büyük önem arz ettiğini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

"Kuraklıktan çok etkilendik"

Samsat'ın Ovacık (Tuzuk) köyünde ikamet eden çiftçilerden Abdulmecit Ertan barajdan gerği gibi faydalanmadıklarını belirterek "Bu yıl Türkiye genelinde büyük bir kuraklık dönemi yaşamaktayız. Biz Adıyaman'ın Samsat ilçesi olarakta bu durumdan çok büyük etkilendik. Fakat hemen yanımızda duran bir Atatürk Barajımız var, 1989 yılında faaliyete geçti. Bunun için Samsat'ta sulama kanallarıyla ilgili üç proje gündeme geldi. Birinci etap, ikinci etap, üçüncü etap projesi olarak adlandırıldı. Şu an da ilçemizin tamamında 96 bin 5 yüz dönümlük bir arazi var ilçemizde. 9 bin çiftçimiz var. İlçemizin genelinde bahçecilik, nar yetiştiriciliği çoktur. İlçemizde 12 bin dönüm ihracattık hicaz narı dediğimiz narımız var. Bu sene sayı olarak 112 bin nar fidanı dikildi." dedi.

Kuraklığın devam etmesi halinde diktikleri narları sökmek zorunda kaldıkalrını ifade eden Ertan "Büyük bir kuraklık yaşıyoruz, bizim bir an önce devletten istediğimiz, birinci etap projeyi faaliyete koydunuz 27 bin 500 dönüm arazimiz sulanıyor ama ikinci ve 3'ncü etap projeleri halan gündem de yok. İkinci etap faaliyete geçtiği zaman toplam 65 bin dönüm arazi sulanacak. Üçüncü etaba geçtiğimiz zaman arazimizin hepsi sulanıyor. Biz Fırat'ta bedel ödeyen bir iliz. Bizim 36 köyümüz ve bir ilçemiz Atatürk Barajı'na gömüldü. Geri kalan arazimiz şu an kuraklık dönemi nedeniyle sudan faydalanamıyor. Bu yıl bu kuraklık geldi biz tütün ekemeyeceğiz, narlarımız kuruyacak, arpalar kuruma dönemine geçti yağışların olmamasından dolayı." İfadelerini kullandı.

Sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Ertan "Bizim devletten istediğimiz ikinci ve üçüncü etap projelerini bir an önce faaliyete koyup başlatsınlar. Bizim baraj suyumuzdan Şanlıurfa'nın bütün ilçeleri, Diyarbakır, Batman ve diğer iller faydalanırken Adıyaman'da sadece Samsat'ta 27 bin 500 dönüm arazi sulanabiliyor. Bu bizim için çok küçük bir yerdir. Şu an bizim 12 bin 500 dönümlük yetişmiş ihraç edilen hicaz narımız var. İzmir'den gelen tütün firmalaralar yaklaşık 30 bin dönümlük arazide yetişen tütünü alıyor. Bu şekilde kuraklık devam ederse tütün dikimi yapamayız. Diktiğimiz narlarımızı da sökmek zorunda kalırız. Bir an önce bu işi bir çözüm bulunmasını ve gereğinin yapılmasını rica ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Yağmur yağmıyor bu Allah'ın takdiridir"

Uzuntepe (Sêlık) köyünde ikamet eden Haci Deniz sulamanın kendileri için hayati önem taşıdığını belirterek, "Yağmur yağmıyor bu Allah'ın takdiridir. İlçemizde tarım ön planda olduğu için sulama oldukça önem arz ediyor. Yalnız bizim devletten isteğimiz Samsat'ta birinci etap sulama kanallarını tamamladıkları gibi ikinci ve üçüncü etap sulama kanallarını da bir an önce faaliyete geçirmeleridir. Çok kurak bir dönemden geçiyoruz ekinlerimizin hepsi ziyan olacak mağdur olmak istemiyoruz. İlçemizde şu an 28 bin dönüm ekili alan var. Kuraklık böyle devam ederse ekili alanlar boşa gidecek. Bir an önce ikinci ve üçüncü etap sulama kanallarının faaliyete geçmesi için yetkililerin bu işe bir el atmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldı
Yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlar
Çiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısı
Adana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyor
Una üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak