KAPAT

"5 Yılda 750 bin Koyun" projesi meyvelerini vermeye başladı

Ağrı’da "5 Yılda 750 bin Koyun" projesi ile kentte var olan bir milyon 300 bin küçükbaş hayvan varlığının katlanarak iki katına çıkarılması ve şehir için bacasız sanayi konumundaki bu sektörün binlerce aile için gelir kapısı olması hedefleniyor.

Ağrı Valiliği öncülüğünde Ağrı Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ziraat Bankası iş birliği ile kentteki tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla "5 Yılda 750 bin Koyun" projesinin ilk etabında çiftçilere dağıtılan koyunlar kuzulamaya başladı.

"Köyde yaşamam için bir sürü nedenim var" sloganıyla hayata geçirilen proje, kentteki küçükbaş hayvan varlığını arttırmanın yanında binlerce aileye de gelir kapısı olmayı amaçlıyor.

Başlatılan projenin ilk etabında 14 yetiştiriciye ipoteksiz ve faizsiz uygun şartlarda kredi imkânı sunularak toplam bin 200 koyun dağıtılmış, çiftçiler koyun sahibi olmanın sevincini yaşamıştı. Kuzulama mevsiminin başladığı şu günlerde ise Ağrılı yetiştiriciler, koyunlarının kuzulaması sevincini yaşıyor.

Proje, ipoteksiz ve faizsiz

Bu projenin ipoteksiz ve faizsiz olarak uygun şartlarda kredi imkânı sağlıyor olmasının avantaj olduğunu kaydeden Ağrı Valisi Osman Varol, projeyi "Bu önemli proje ile mevcut hayvan potansiyelimizin katma değerini yükseltmeyi ve geniş meralara sahip ilimizde hayvan sayımızı arttırmayı hedefliyoruz." ifadeleri ile özetledi.

"Tarih boyunca tarım ve hayvancılıkla uğraşmış, kuşaktan kuşağa kıymetli bilgilerini aktarmış hemşerilerimizin desteği ile ilimizde tarım ve hayvancılık alanında uyanış sağlıyoruz." diyen Vali Varol, "Projemiz ile çiftçilerimize ipoteksiz ve faizsiz uygun şartlarda kredi imkânı sunuyor, ucuz yem temin ediyor, eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Çiftçilerimize sağlanan bu imkânların yanı sıra meralarımızın ıslahı için çalışıyor, ruhsatlı kesim yerleri ile et pazarlama ağlarının kurulması, mandıralar ve süt işletme tesisleri ile koyun sütüne katma değer kazandırılması, organik koyunculuğun mevcut potansiyelinin ortaya çıkarılması yönündeki proje çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz." dedi.

Binlerce çiftçi projeye başvurdu

Ağrı'nın Taşlıçay İlçesine bağlı Dilekyazı (Girêşêran) köyünde ikamet eden ve projeden istifade ederek 100 koyun alan yetiştirici Fesih Taşdemir'in işletmesini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, proje ile ilgili verileri paylaştı.

Projeye Ağrılı çiftçilerin yoğun ilgisi olduğunu söyleyen Engin, "Ağrı Valiliğimiz öncülüğünde Ağrı Belediyesi, Ziraat Bankası ve İl Müdürlüğümüz aracılığı ile protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında inşallah 5 yılın sonunda ilimizde 750 bin yeni koyun çiftçilerimize dağıtacağız. Şu ana kadar proje kapsamında 4 bin 800 adet koyunu temin ettik. Bu anlamda projemiz çok yoğun bir şekilde devam etmektedir. Şu ana kadar 3 bin 300 çiftçimiz bu projeye başvuruda bulundu." şeklinde konuştu.

"… "Hedefimiz hem Ağrı ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak"

Kentte küçükbaş hayvan varlığını 2 buçuk milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

2021 yılında hedefimiz 150 bin koyun dağıtmak ve nihayetinde 5 yılın sonunda 750 bin koyunu vatandaşlarımıza dağıtmış olmak. Nihai hedefimiz Ağrı’da bir milyon 400 bin civarında olan koyun varlığımızı kademeli olarak 2 buçuk milyonun üzerine çıkarmak. Dolayısıyla çiftçilerimizle birlikte hem Ağrı ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak. Şu anda çiftçilerimiz heyecanla projenin devamını bekliyor. Şimdiye kadar 4 bin 800 civarında koyunumuzu dağıttık. Tabi şu anda mevsim olarak koyunların kuzulama dönemindeyiz. O yüzden çiftçilerimiz çifte bayram yaşıyor. Çünkü devletin sağladığı bu imkânla beraber kuzulama dönemi. İnşallah bu projemiz sonucunda vatandaşlarımız, çiftçilerimiz üretim anlamında ciddi bir katkı sağlamış olacak. Bizler de bu şekilde projelerimize devam etmiş olacağız. Bu projelerle ile birlikte 2019 yılından 2020 yılına oranla son bir yılda toplamda 64 bin küçükbaş hayvan sayımız arttı. İnşallah belirttiğimiz gibi hedefimiz küçükbaş hayvan sayımızı 2 buçuk milyonun üzerine çıkarmak.

Proje Proje kapsamında koyun varlığını 106'dan 206'ya çıkardığını belirten besici Fesih Taşdemir, 70 koyunun kuzulama yaptığını bunun kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Fesih Taşdemir, "Bu proje için öncelikle başta Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, Sayın Valimiz, Belediye Başkanı'mız, Tarım ve Orman İl Müdürümüz ve Ziraat Bankasına bize bu desteği sağladıkları için sonsuz teşekkür ederiz. Biz çok eski zamanlardan beri çiftçilik ve hayvancılık yapıyoruz. Ben 1977’den beridir bu işi yapıyorum. Ata baba mesleğimizdir. Şu anda bu proje kapsamında aldığım 100 koyunla birlikte 206 koyunum var. Bu yüzden çok sevinçli ve çok mutluyuz. Koyunlarımız kuzu vermeye başladı, şimdilik 70 koyunumuz doğum yaptı. Bu işi çobanlarımızla birlikte yapıyoruz. Bu destekle aldığımız faizsiz ipoteksiz kredi borcunu 2 yılda bitirmeyi hedefliyorum çünkü iyi bir verim aldık." şeklinde konuştu.

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldı
Yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlar
Çiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısı
Adana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyor
Una üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak