KAPAT

Peygamber Sevdalıları ‘Siyer Yarışması’ ile ilgili itirazları değerlendirdi

Peygamber Sevdalıları Vakfı Yarışma Komisyonu, geçtiğimiz hafta online olarak gerçekleştirilen ‘O’nu Oku, O’nu Yaşa’ temalı ödüllü Siyer Yarışması ile ilgili yapılan itirazları değerlendirerek bilgilendirmelerde bulundu.

Peygamber Sevdalıları Vakfı Yarışma Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Değerli Peygamber Sevdalıları, Allah Resulü’ nün (Sallallahu aleyhi vesellem) örnek hayatını bilmek ve anlamak, O’nu evlerin ve hayatın gündeminin merkezine yerleştirmek gayesiyle, bir yarışmayı daha gerçekleştirdiğimiz için Allah’a (Celle Celaluhu) hamd ediyoruz. Peygamber Sevdalıları Vakfı olarak emeği geçen tüm kardeşlerimize teşekkür ediyor yüce Rabbimizden her daim hayatımıza istikamet vermesini niyaz ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Yarışmayla ilgili itirazların değerlendirildiği belirtilen açıklamada, “Tüm yarışmacıların kazançlı çıktığı bu yarışmanın da, bir kısım soruları ve verilen cevap seçenekleri her sınavda olduğu gibi-bazı itirazları beraberinde getirmiştir. Gönderilen maillerde itiraz konusu edilen sorular ve bu itirazlar neticesinde yaptığımız değerlendirmeler aşağıda toplu bir şekilde verilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda şartnamede belirtilen kuralları ihlal ettiği belirlenen kişilerin sonuçları yarışma komisyonumuzca iptal edilmiştir. Maksadımızın halisen rızayı ilahi oluşunun, kardeşlerimizin gözünde kusurlarımızı örtmesi dileğiyle.” denildi.

Peygamber Sevdalıları Vakfı Yarışma Komisyonu tarafından yarışmacıların itirazlarına ilişkin yapılan tüm değerlendirmeler ise şöyle:

4. Kategori

4.Kategori 2.soru: Paragrafı bir bütün olarak almak gerek ve bütüne bakıldığında da yapılan hakarete karşı şecaatle karşı duruş ve ardından geri adım söz konusudur.

4.Kategori 17.soru: Verilen ayetin Hendek Savaşından bahisten sonra verilmesi ayetin Hendek üzerine indiğini gösterir. Uhud’dan daha çok bahsedilmiş olması bu sonucu doğurmaz.

4.Kategori 30.Soru: Bir gün oruç tutup bir gün yeme ile gün aşırı oruç tutmak veya iki günde bir oruç tutmak arasında anlam itibariyle hiçbir fark yoktur.

4.Kategori 33.Soru: Sorularda ve cevaplarda kitaptaki ifadelere bire bir uygunluk aranmaz. Kitaptaki manayı desteklemesi ve aykırı düşmemesi yeterlidir. Paragrafta verilenlerin  "İsar" bölümünde geçtiği doğrudur. İsar, başkasını kendine önceleme anlamındadır fakat İsarın da sebepleri olduğu unutulmamalıdır. Yani bir insanın başkasını önceleme nedeni bazen yetimlik olabilir bazen de ilimle meşgul olma gibi bir neden olabilir. Ashab-ı Suffe'nin ilim ehli olduğu aşikârdır ve onların önceleme nedeni ilimle uğraşıyor olmalarıdır. Yoksa ihtiyaç sahibi başkalarının da olduğu unutulmamalıdır. En azından diğerleri arasında neden Ashab-ı Suffe'yi öncelediği sorulduğunda rahatlıkla ilimle meşgul olmaları cevabı verilebilir.

4.Kategori 43.Soru: Paragrafta insanların iman etmeyişinin Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) 'i kederlendirdiğine vurgu yapılmaktadır. Bu durumu B şıkkında verilen "inanmadıkları için neredeyse kendini harap edişi" daha net karşılamaktadır. D şıkkında ise Efendimiz(sav)' i üzen, insanların söyledikleridir. Her ne kadar söylediklerinde yalanlama ve doğal olarak inanmama anlamı olsa da soru kökündeki "daha uygun" ifadesi gereği cevap B seçeneğidir.

4.Kategori 55.Soru: Hakemlik her ne kadar kapıdan ilk giren kişi olması şartına bağlanmışsa da kim gelirse gelsin hakem olarak kabul edilecekti denilemez. Dolayısıyla hakemliğinin kabulü güvenirliği ile de alakalıdır. Ancak D seçeneğinde Efendimizin müşriklere taviz verdiği bilgisi kabul edilemeyeceği gibi taviz vermenin eminlik ile de hiç bir ilgisi yoktur.

4.Kategori 58.soru: Soru kökünde "Efendimizin ahlakını genel çerçevesiyle tanımak" ibaresi var. Düşmanların tanıklığı güvenirliği veya doğru sözlülüğü gibi alanlarda olur. Ama dostları ahlakının her yönüne vakıf olup daha kapsamlı bilgi verebilir. Ayrıca düşmanlarının anlattıkları seçeneği doğru kabul edilemez çünkü bu durumda düşmanın her zaman doğruyu söylediği gibi bir kabul söz konusu olur ki aksi de yani düşmanlarının olumsuz yargıları da olduğu unutulmamalıdır.

4.Kategori 62.Soru: Soruda bir okuma parçası verilmiş olup, Verilen okuma parçasındaki altı çizili kısımda, “Peygamber Efendimiz (sav) hakkında anlatılmak istenen en kapsayıcı ifade aşağıdakilerden hangisidir?” diye sorulmakta idi. Bu soruda sisteme sorular eklenirken altı çizili kısım olmadığından sorunu İPTAL edilmesine karar verilmiştir.

4.Kategori 71.Soru: Doğru cevap B seçeneği olarak düzeltilmiştir.

3. Kategori

3.Kategori 12.Soru: Ashab-ı Suffe'nin sorunlarına öncelik vermek istenmesi sadece maddi durumlarının kötü olması değildir. Mesele sadece maddi durum olsa idi kimliklerine vurgu yapılmazdı. Özellikle isim verildiğine göre kimlik de önemlidir. Şöyle de düşünülebilir: Herhangi bir yardımda önceliğin üniversite öğrencilerine verilmesi eğitime verilen önemden kaynaklanır. Yoksa aynı maddi imkânsızlıklarda başkalarının da bulunması pekala mümkündür. Vurgu öğrenciliğe yapılınca eğitimin de önemsendiği anlaşılır. Diğer taraftan Bedir Yetimlerini öncelemesi de illa maddi durumla izah edilmez. Bedir asabının değeri ve onların emanetleri olmasına verilen değer de etkilidir elbette.

3.Kategori 53.Soru: Doğru cevap "E" seçeneği olarak düzeltilmiştir.

2. Kategori

2.Kategori 8.Soru: Doğru cevap “C” seçeneği olarak düzeltilmiştir.

2.Kategori 30.Soru: Her ne kadar kaynak eserimizde Hz. Ebubekir’in gayretleriyle Müslüman olanlar içerisinde Ebu Ubeyde B. Cerrah geçmese de diğer kaynaklarda geçtiğinden sorunun iptal edilmesine karar verilmiştir.

2.Kategori 40.Soru: Soruda bir tablo ve tabloda, “Peygamberimiz aleyhissalatü vesselam ile ilgili yukarıda verilen bilgilerin doğru eşleştirildiği seçenek aşağıdakilerden hangisidir?” diye sorulmakta idi. Ancak cevap şıklarında doğru cevap olmadığından 40. Sorunun İPTAL edilmesine karar verilmiştir.

2.Kategori 47.Soru: Doğru cevap “A” seçeneği olarak düzeltilmiştir.

2.Kategori 49.Soru: Soruda “Peygamber Efendimiz’in (Sallallahu aleyhi vesellem) Taif yolculuğu ile ilgili yukarıda verilen bilgi cümlelerinin kaç tanesinde yanlışlık yapılmıştır?” diye sorulmakta idi. 49. Sorunun cevabı tekrar kontrol edilmiş olup, cevap anahtarı “C” olarak düzeltilmesine karar verilmiştir.

YKS'ye giren öğrenciler sınavı değerlendirdi
YKS'ye giren öğrenciler soruları zor süreyi az buldu
YKS'ye giren öğrenciler sınav sorularını geçen seneye göre kolay buldu
Öğrencilerin YKS heyecanı başladı
Batman’da beşinci sınıf öğrencileri için proje hafızlık okulu açıldı