KAPAT

Abluka nedeni ile Gazze’de yaşam koşulları gittikçe ağırlaşıyor

Avrupa Filistinlileri Ulusal Çalışma Girişimi “Coronavirus ve abluka gölgesinde Gazze Şeridi’nde ekonomik, yaşamsal problemler ve Avrupa desteği yolları” başlığı altında bir sempozyum düzenledi.

Filistin başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden insan hakları savunucusu önemli şahsiyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum, Gazze Şeridi’yle Dayanışmak ve Ablukayı Kırmak İçin Avrupa Haftası çerçevesinde düzenlendi.

Salgın hastalık nedeniyle insani durumun daha da ağırlaştığı Gazze'de, ekonomik problemlerin ve sağlık sorunlarının yol açtığı sıkıntılar, Filistinlilerin yaşam mücadelesini giderek güçleştiriyor.

Sempozyuma iştirak eden katılımcılar, uzun yıllardır siyonist işgal rejiminin ablukası altında inleyen Gazze Şeridi’ndeki ekonomik krizi ve burada ikamet eden Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı tehditleri ele aldı.

Sempozyumda, Coronavirus salgınının Gazze halkı üzerindeki olumsuz etkileri ve kısa adı UNRWA olan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın yardım çalışmaları üzerinde de duruldu.

Avrupa Filistinlileri Ulusal Çalışma Girişimi Genel Koordinatör Yardımcısı Ömer Faris, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka ve abluka nedeniyle yaşanan zorlukları dünya kamoouyuna duyurmayı amaçlayan Gazze Şeridi’yle Dayanışmak ve Ablukayı Kırmak İçin Avrupa Haftası etkinliklerinin başladığını duyurdu. Faris, etkinliklerle hukuksuz uygulamalarına son vermesi için siyonist işgal rejimi üzerinde bir baskının oluşturulmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

Gazze'deki UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasene yaptığı konuşmada, “Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 90'ı UNRWA dahil uluslararası kuruluşların yardımıyla yaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

Gazze Şeridi’ndeki durumların işgal rejiminin ambargosu sebebiyle yıkıcı ve içler acısı durumların yaşandığını vurgulayan Ebu Hasene, buradaki hastaların şiddetli acılar çektiğine ve işgal makamlarının yurt dışında tedavi olmalarını yasakladığına işaret etti.

Salgının neden olduğu krizin Gazze'de hayatın birçok alanını etkilemesiyle burada yaşam mücadelesi veren Filistinlilerin çok zor şartlarda ayakta kalabildiklerini söyleyen Ebu Hasene, Covid-19 ile mücadele için Gazze'ye acilen destek olma çağrısında bulundu.

Siyonist işgal rejimi, 2 milyon 200 bin Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana abluka altında tutuyor.

İnsan hakları örgütleri ise abluka nedeniyle zor durumda olan Gazze'de yoksulluk, altyapı eksikliği ve nüfus yoğunluğu gibi nedenlerle bölgenin virüs salgını karşısında savunmasız bir durumda olduğu uyarısı yapıyor.

Direniş gruplarından Gazze'ye yönelik ablukaya tepki
Siyonist işgal rejiminin saldırılarında 20'den fazla Filistinli yaralandı
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Kur'an kursu öğrencilerini ziyaret etti
Siyonist işgal rejiminden Kudüs'te provokatif saldırı: 5 Filistinli yaralı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de ikili temaslarda bulundu